zondag, oktober 10, 2010

ABRIKOZENBOOM

Hoewel zijn wetenschaapelijke naam Prumus Armeniaca luidt, komt de abrikozenboom oorspronkelijk niet uit Armënie, maar uit China. De boom groiede ongeveer 4000 jaar geleden in het wild op het heuvels rond de stad Peking. Via de zijderoute raakte hij over het Midden-Oosten verspreid. Later kwam de boom door toedoen van de Arabieren in het Middellandse-Zeegebied terecht, met name in Spanje. In Frankrijk maakte de boom in de 15e eeuw zijn entree.

Een vrucht die goed doet
Abrikoos is voedzaam, zuiverend en licht laxerend. Het is een van de vruchten met de meeste provitamine A. Daarnaast is hij rijk aan vitamine C en B1, minerale zoeten, sporenelementen en naturlijke suikers. Daardoor heeft abrikoos de eigenschap dat het het weefsel herstelt, de huid verstevigt en veroudering tegengaat. Daarnaast is het een goede bondgenoot in de strijd tegen bloedarmoede. Hoewel de amandel in de abrikozenpit blauwzuur bevat, wordt de vrucht door beoefenaars van de Chinese volksgeneeskunde toch voorgeschreven ter behandeling van astma, hoest, bronchitis en constipatie. Een extract van de zaden, het zogenaamde laetrile, wordt in het Westen af en toe gebruikt in de kankerbestrijding, maar aan de werkzaamheid ervan wordt getwijfeld.
De schors van de abrikozenboom bevat tanninen. Uitwendige toepassing van een afkooksel van de schors brengt verlichting bij ontstekingen en huiduitslag.


Culinair veelzijdig
Om echt lekker te zijn, moet een abrikoos precies goed rijp zijn. Zijn vruchtvlees is dan geurig, lekker sappig en fris, en vooral heel licht verteerbaar. Abrikozen zijn rauw ook heerlijk in een fruitsalade, een chralotte met roomkwark, een flan, sorbet of milkshake. Maar ook gekookt of gebakken, bijvoorbeeld in beignets, taart, clafoutis, compote of, natuurlijke, jam smaakt abrikoos verrukkelijk. Abrikozen combineren ook heel goed met hartige gerechten als gemengde salades, eendenborstfilet, geroosterd varkensvlees of zelfs vis. Serveer bij het aperitief eens een minihapje van een ontpitte halve abrikoos in een dunne plakje spek en dan gegrild, heerlijk!

Tot slot worden van abrikoos ook liqueur en eau-de-vie gemaakt.


TOEPASSINGEN
In de Keuken: Combineer abrikoos eens met een hartig gerecht: serveer ze warm - gestoomd met een mespuntje kaneel of in boter of vleesjus aangebraden - bij gevogelte, een varkensbout of zeeduivel. Abrikozen smaken heerlijk bij sauzen met citrusfruit, polenta en rijst.

Als Medicijn: Abrikozen bevatten niet overdreven veel calorieën, maar wel opmerkelijk veel provitamine A. Daardoor zijn ze antioxiderend en goed voor de groei, een gezonde huid en scherpe ogen. Rijk aan ijzer, kaliumcarbonaat en magnesium.

Voor Cosmetica: Een masker van abrikoss zuivert de vette huid. Amandelpitolie is een ingrediënt in cosmetica-producten.

PAS OP: De Amandel is heel erg giftig. Eet ze nooit!

1 opmerking:

C. zei

Hey, decidi fazer um facebook para O meu reino da noite, por isso não te acanhes e bota um like!
Beijinhos *