dinsdag, september 20, 2011

EIGENSCHAPPEN VAN CHINESE KRUIDEN

In de tijd voor chemische analysis washet onmogelijk om remedies te classificeren op basis van de werking van hun ingrediënten, zoals alkaloïden, saponienen (glucoside in planten) en steroïde componenten, waaraan de moderne scheikunde hun eigenschap toeschrijft. In plaata daarvan werd gekeken naar de temperatuur en smak van de kruid en de organen waarop ze inwerken. Ook werden ze gedefinieerd in termen van acupunctuurkanalen die de kruiden beïnvloedden en, in sommige gevallen, de richting van de werkind in het lichaam.

Een kruid werd beschreven als:
  • heet, warm, neutraal, koel of koud;
  • zoet, zuur, bitter, bijtend, zout, scherp of lauw/neutraal;
  • werkend op de lever, longen, hart, nieren, milt, galblaas, dikke darm, dunne darm, blaas, maag, pericardium (hartzakje) of de san jiao-meridianen (drievoedig verwarmer)
Ook worden kruiden beschreven als opgaand, neergaang, zwevend of zinkend.

De Eigenschappen Benutten
Chinese kruiden worden gebruikt om de symptomen van een ziekte te neutraliseren en de orde te herstellen. Koede aandoeningen, zoals een verkoudheid of reumatische pijnen, worden behandeld mer verwarmende kruiden; koorts en hart-aandoeningen met koude kruiden. 

Chi Shao Yao (rode pioenwortel) wordt gezien als een mild kruid met een zure en bittere smaak, die invloed heeft op de levermerediaan. Het is een remedie die wordt gebruikt bij temperatuur probleem als hitte in het bloed en die "levenvuur" neutraliseert.

In de chinese theorie wordt de lever gekoppeld aan menstruatieproblemen, zodat Chi Shao Yao wordt voorgeschreven bij menstruatiepijn. Hitte in het bloed kan ook worden gekoppeld aan huidirritatie, zodat de remedie soms deel uitmaakt van medicijnen tegen eczeem. Chi Shao Yao was een van de kruiden die rond 1990 in het Great Ormond Street Hospital in Londen werden gebruikt tijdens een onderzoek onder kinderen met eczeem.

Huang Qin (Scutellaria baicalensis) wordt geclassificeerd als een koude kruid en wordt gebruikt om hittesymptomen en aandoeningen met koorts te behandelen. Shan Yao (Dioscorea opposita) is een neutrale remedie die zeek geschikt is voor een grote aantaal aandoeningen.

Geen opmerkingen: