maandag, september 06, 2010

ROZEMARIJN

(Rosmarinus officinalis)

Rozemarijn is een houtige en aromatische altijd groene en winterharde heester. De plant bloeit van maart tot mei met kleine blauwwitte bloemen. De smalle naaldachtige bladeren zijn aan de bovenkant donkergroen en aan de onderkant wit. De stengel is ongeveer vierkant en verhout vanaf het tweede jaar. De plant groeit in vertakte bundels en wordt ongeveer 1 tot 2 meter groot.

TOEPASSINGEN
Decoratief: De takken van Rozemarijn biedt een geurend "geraamte" als het verweven wordt in kransen en guirlanders.
Huishouden: Rozemarijn bloemen in de linnenkast verdrijft motten. Door de was boven een rozemarijnstruik te drogen, trekt er het mottenverdrijvende aroma in. Plaats verse takken van Rozemarijn in een ruimte om de lucht te verfrissen. Kook gedurende 10 minuten een hand vol Rozemarijn bladeren in een halve liter water om een antiseptische oplossing te krijgen voor in de badkamer. Omwikkel barbecuepennen met stengels van Rozemarijn.
Cosmetisch: Rozemarijnblad in een bad stimuleert de bloedsomloop. Gebruik het blad in een gezichtsstoombad. Maak er een spoeling van de bladeren voor donker haar.
Medicinaal: Als geneesmiddel worden de tijdens en na de bloeiperiode verzamelde bladeren en de etherische olie gebruikt.
Werking en karakter: Stimuleert de bloedsomloop, versterkend voor zenuwen, antiseptisch en windverdrijvend.

Uitwendig: Bij haarverlies en problemen met de hoofdhuid. Als gorgeldrank bij keelpijn. Nuttige vervanger voor salie tijdens de zwangerschap. Als olieaftreksel voor massage van koude ledematen en pijnen en kwalen. Als ontsmettingsmiddel (antiseptisch) tegen ontstekingen.

Inwendig:
Bij slechte bloedsomloop, koude voeten en pijnen bij koud weer, regelmatig innemen.
Bij uitstralende gewrichtspijnen
Bij hoofdpijn die gepaard gaat met spijsvertering(lichte maagpijn) en bij migraine.
Neem rozemarijn met kamille voor stress-gerelateerde hoofdpijnen.
Bij depressiviteit, slecht geheugen, duizeligheid en neiging tot flauwvallen.
Bij neuralgie.
Bij lage bloeddruk.
Bij hyperactiviteit.
Bij gebrek aan eetlust, galstenen en ontstoken galblaas.
Bij haarverlies en problemen met de hoofdhuid.
Goed als inhaler bij verstopte en ontstoken bijholten.
Goede bloeddoorstroming naar het hoofd verbetert het geheugen en bevordert gezond en sterk haar.
Het drinken van twee koppen rozemarijnthee per dag voorkomt haaruitval door slechte bloedcirculatie en versnelt de haargroei na chemotherapie.
Voorzichtig
Rozemarijn kan migraine verhevigen wanneer u het tijdens een aanval neemt. Neem het alleen preventief.
Bij hoge bloeddruk alleen in een lage hoeveelheid gebruiken, bij voorkeur het kruid, of de olie heel sterk verdund, b.v. een verdunning van 2 % maken.
Bij aanleg tot epilepsie en in de eerste maanden van de zwangerschap is ook voorzichtigheid met innemen geboden: verdampen, kompressen, gebruik op de huid en keukengebruik zijn dan wel veilig.
Voor gebruik op de huid altijd eerst een beetje op de binnenkant van de elleboog smeren.
Is er na 24 uur geen irritatie, uitslag, branderigheid, enz. dan kan het op de huid gebruikt worden.
Dosering inwendig: 2-3 maal daags 2 druppels.
Niet direct in de ogen gebruiken!
De meeste etherische oliën kunnen niet zonder risico ingenomen worden. Gebruik etherische oliën uitsluitend inwendig als u voldoende kennis heeft of raadpleeg een (homeopathische) arts. Over het algemeen is echter de werking bij uitwendig gebruik sterker dan bij inwendig gebruik.

Geen opmerkingen: