donderdag, augustus 19, 2010

CITROEN MELISSE

Citroenmelisse komt vooral gecultiveerd voor, maar in zuiderlijke streken ziet men hem wel eens in het wild in hagen en langs wegen. Citroenmelisse is een overblijvende of vaste kruidachtige plant. De plant bloeit van juli tot augustus met lichtgele of witte bloemen.

De bladeren zijn eivormig, gekarteld, harig, generfd en licht groen. De bladeren geven een citroenachtige geur af en kunnen geel worden als ze in de volle zon of in droge grond groeien. De stengels zijn harig, vierkant, lichtgroen en vertakt. De plant wordt ongeveer 1 meter hoog.

Het zaad van citroenmelisse is donkerbruin tot zwart, met een witte punt. Ze zijn traanvormig en ongeveer 1 mm lang.

MEDICINAAL
Leg de verse bladeren direct op insectenbeten en zweren of doe ze in een papje erop. Een aftreksel van de bladeren als thee gebruiken voor verlichting bij chronische bronchitis, kou met koorts, hoofdpijn en om spanningen wat te verminderen. De thee geeft een ontspannen gevoel.

Het kruid is goed bij een moeilijke spijsvertering, het werkt kramstillend op de maag en de darmen en is windenverdrijvend. Citroenmelisse is ook goed tegen slapeloosheid, vaak gecombineerd met Lavendel en Meidoorn. Het heeft verder een antivirale werking bij herpesinfecties.

Gebruik Melisse o.a. bij; allergieën, astma, bronchitis, chronische hoest, gebrek aan eetlust, depressie, migraine, misselijkheid, ingewandstoornissen, postnatale problemen, hartkloppingen, onregelmatige menstruatie, opgeblazen gevoel, slapeloosheid, angst, depressiviteit, spanning, shock en stress.

Melisse kan in zeer lage concentratie heel goed gebruikt worden om eczeem en andere huidproblemen te behandelen.

TOEPASSINGEN MET ETHERISCHE OLIËN
Vaak kan de werking van een etherische olie worden versterkt door deze te combineren met andere etherische oliën. Hier volgen enkele toepassingen van de etherische olie van Citroenmelisse.

Bij slapeloosheid, migraine
5 druppels Melisse en 5 druppels Lavendel mengen met een beetje melk of een lepeltje honing. Dit toevoegen aan een warm bad en vlak voor het naar bed gaan baden.

Of bij slapeloosheid
Meng 5 ml Melisse met 5 druppels Roos. Sprenkel een paar druppels van dit mengsel op het hoofdkussen en je slaapt als een Roos.

Verdampen
8 druppels Melisse in de aromalamp werken versterkend en ontspannend op het lichaam. Laten spanningen rond het hart wegglijden

Geen opmerkingen: