zaterdag, augustus 07, 2010

EUCALYTUS

Familie: Myrtaceae.
Winning: Stoomdistillatie van de bladeren.
Herkomst: Portugal, Frankrijk, Australië, China.
Belangrijkste bestanddelen: 1,8-cineol, α-pineen.
Gebruiksaanwijzing: Uitwending gebruik, verstuiving en inhalatie.

Uitwending gebruik: de etherische olie van Eucalyptus gebruikt men in fricties op de rug en de borstkas om winterkwalen te verlichten. Ze wordt ook gebruikt voor bepaalde huidaandoeningen.

Verstuiving: de etherische olie van Eucalyptus zal men in een diffusor mengen met de etherische olie van Den en Lavendel om de lucht te zuiveren en te parfumeren, voornamelijk tijdens het winterseizoen. Deze gebruikswijze dient te gebeuren bij lage doses.

Inhalatie: De etherische olie wordt geassocieerd met Rozemarijn en Tijm om aandoeningen van de luchtwegen te verzachten.

Eucalyptus is gekend van de inboorlingen van Australië die hem de magische naam "boom van de koorts" gaven en hij bezit talrijke weldoende eigenschappen. Eucalyptus werd bijvoorbeeld gebruikt in de vorm van infusie van de bladeren om koorts te behandelen en in de vorm van kompressen om wonden en kwetsuren te genezen.

De etherische olie van Eucalyptus heeft een frisse en aangename geur en bezit een verfrissende aromatische smaak. Het is een ontsmettingsmiddel en ontzwelt de luchtwegen dankzij de welriekende eigenschappen en de rijkdom aan eucalyptol.

Voorzorgsmaatregelen bij gebruik:
De etherische olie van Eucalyptus is gecontra-indiceerd bij kinderen jonger dan 3 jaar.

Geen opmerkingen: