zaterdag, juni 19, 2010

BASILICUM

Basilicum wordt ook wel het koningskruid genoemd, dit omdat men zegt dat de naam afstamt van het Griekse ; basileus”, wat “koning” of “koninklijk” betekend. In diezelfde tijd stond basilicum echter ook symbool voor haat Basilicum wordt zowel vers als in gedroogde vorm gebruikt. Het heeft frisgroene aromatische blaadjes. Basilicum wordt vooral gebruikt om gerechten meer smaak te geven. Basilicum smaakt het beste als het rauw wordt toegevoegd. Het wordt gebruikt bij soepen, sauzen, kalfsvlees, vis- en tomatengerechten.Ook bij pastagerechten en bij varkens- en lamsvlees is het lekker. De smaak is subtiel, maar zeer duidelijk te herkennen, alleen moet het niet met teveel kruiden gecombineerd worden. Dit kruid kan ingevroren worden.


Basilicum in de Keuken
In de Italiaanse en (zuid)Franse keuken is basilicum onmisbaar. Het wordt toegevoegd aan bijna elk gerecht. Wel op het laatst, want wanneer je basilicum mee laat koken verliest het al zijn smaak.

De combinatie tomaat en basilicum is een topper, waarmee een zomerse picknick een wel heel bijzondere wordt.

Salades, afgemaakt met gesnipperde Basilicum, krijgen een pittige toets en pastagerechten met Basilicum roepen gedachten op aan een zonnig Middellandse Zee strand.

Ook in de Hollandse keuken kun je naar hartenlust experimenteren met basilicum. Vervang kruidnagel eens bij de bereiding van rode kool en hachee door fijngesnipperde basilicum: echt een aanrader!
Ook in fruitsalades is basilicum lekker en samen met enkele blaadjes munt maak je er een feest van.

Een typisch Frans gerecht is "soupe au pistou", een smakelijke zomersoep, die heerlijk smaakt met stokbrood en een glas rosé.

Omdat gedroogde basilicum zijn typische smaak verliest, zijn er allerlei manieren om het verse kruid te conserveren. Je kunt het verse kruid gemakkelijk invriezen. Laat het bij gebruik niet ontdooien, maar kneus het bevroren blad en strooi het over het gerecht.

Bekend is ook basilicumazijn, die onder de naam balsamico overal te krijgen is. Kies wel voor een goede kwaliteit met natuurlijke ingrediënten want zoals met zoveel producten wordt de smaak van basilicum ook synthetisch ‘nageaapt’.

Je kunt balsamico ook gemakkelijk zelf maken door een maceraat te maken. Je gebruikt hiervoor een goede kwaliteit natuurazijn.

Een andere, veelzijdig te gebruiken smaakmaker is pesto.

Vers gekneusd kruid, overgoten met een goede kwaliteit olijfolie, levert een verfijnde olie op die je kunt gebruiken in sladressings of als bakolie bij het bereiden van vis. Je maakt de olie gemakkelijk zelf door een brandschone fles tot aan de rand te vullen met gekneusde balsilicumblaadjes. Daarop giet je de olie en sluit de fles goed af. Na ongeveer twee weken zeef je de olie en is hij klaar voor gebruik.


Basilicum in de huisapotheek
De etherische olie van basilicum is verantwoordelijk voor zijn geneeskrachtige eigenschappen en dat geldt ook voor de looistoffen in het kruid. Het best gebruik je het hele bloeiende kruid.

Basilicum is een goed middel tegen misselijkheid en braken en maakt zware gerechten beter verteerbaar.
Winderigheid, gebrek aan eetlust en slapeloosheid kunnen worden bestreden met thee van Basilicum, anijs en pepermunt in gelijke delen. Je neemt daarvan tweemaal daags een kopje thee na de maaltijd gedurende acht dagen. Je wordt er bovendien rustiger van.
Basilicum verlicht darmkrampen en migraine van nerveuze oorspong.

In een zoutloos dieet bewijst Basilicum goede diensten. Het is aromatisch en de typische smaak kan zout prima vervangen.



Bijwerkingen van basilicum
Vanwege de samentrekkende eigenschappen van Basilicum is matigheid geboden bij zwangerschap.
Verder zijn geen bijwerkingen te vrezen.


Basilicum oogsten en bewaren
Wanneer je Basilicum droogt, verliest het zijn kracht en smaak. Door binnenshuis te kweken heb je steeds vers kruid. Voor de keuken is invriezen ook een alternatief. In dat geval verliest Basilicum wel aan kracht maar niet zodanig dat je er niets meer aan hebt. Voor de huisapotheek is invriezen geen goede oplossing en blijft het verse kruid het meest interessant.

Geen opmerkingen: